Preperasjon for gruppebilder

Lys, ute, inne

Kan du, så bør du alltid ta gruppebilder ute i godt lys.

Dersom du tar bilder inne, sørg for å få mest mulig lys.

 

Klær

Unngå samme farger som bakgrunnen og mange fargede plagg.

 

Oppstilling

Sola

Ha solen til venstre, høyre eller gjemt bak gruppen.

 

 

Innstillinger på kamera

Det er mange som også lurer på hvilken modus som er best for gruppebilder. Du kan bruke manuell eller aperture prioritet, alt etter eget ønske. Shutterspeed vil være meget viktig i størregrupper, da det vil være en utfordring å fange alle med åpne øyne, da blunking kan føre til «jeg sover på bildet» resultater, som kan være litt kjedelig.

Viktig å gi gruppen klar beskjed et par sekunder før det tas bilde og faktisk nevne hvor skjedelig det kan være med lukkede øyne på en gruppebilde med 100 personer. Her er det greit å ta litt tid på å forklare at du tar bilde rett etter at du sier ditt utvalgte kodeord. Mange bruker vel standardutrykk som say cheese! som skal bringe et lett smil for gruppen, men det gjelder å velge ut din egen orginale bildeord 🙂 som gir et ønsket smileeffekt når gruppen roper det ut, og at det er litt gøyalt.

Shutter speed bør være over 80/1000 og helst aldri under 60/1000, hvis du føler at du trenger lavere shutterspeed er det heller bare å bruke flash\blits.

 

 

Eksempel 1 – Små Gruppebilde
Du har en gruppe på 6 personer som skal fotograferes og gruppen står i 2 rader med 1 meter mellom seg. Du velger ut personen i midten ved å bruke spot metering fra frontraden og tar et bilde med f-2.8. Du ser at den forreste raden klar å tydelig, mens andre raden er uklar. Du øker nå f-stop til f-8 og igjen fokuserer på personen i midten. Denne gangen så er alle klare å tydeligere, for du har økt dybden(DOF)
F-8 vil være ganske optimalt for mindre grupper og vil gi gode resultater.

Eksempel 2 – Stor Gruppebilde
I andre eksempel tar vi for oss at du skal fotografere 40 personer. Det er 4 rader med 10 personer i hvert rad. Det er ca 50cm mellom hver rad og personene står nær hverandre.
Det er nå snakk om ca. 1,5 meter i distanse fra første rad og her vil ikke f-8 være tilstrekkelig, spesielt fordi bredden kommer til å være større enn på små gruppebilde. Her må dybden være ca f-11 og opptil f-16 for å kunne få et klart bilde av alle som er med. Spot metering vil det være anbefalt å fokusere på andre eller tredje rad på en av personene i midten. Hudfargemessig vil det være lurt å velge en med farge som de fleste har.

Dersom du ønsker at hele bakgrunnen skal komme med kan f-faktoren økes til 22 og dette vil avhenge av lysforhold.

 

Hvordan ta gode gruppebilder – Fotografering tips var sist oppdatert: August 12th, 2021 av firmafotografen