Hva er de forskjellige målingene for fotografering? Hva skal man bruke når og hvorfor? Det finnes mange måter å ta gode bilder på og det finnes ikke et absolutt riktig svar til hva som skal velge når, men ved å forstå hva de forskjellige metering\måling som brukes blir du bedre til å ta gode bilder.

Spot metering

spot-punkt metering- måling Ved å bruke Spot metering vil kameraet kun måle et lite del av skenen som tilsvarer 1-5% av viewfinder området. Dette er oftest midten av skenen og mange kameraer tilbyr brukeren å bevege punktet til en annen del av skenen etter å ha låst denne. Noen kameratyper tilbyr også multispot metering, der gjennomsnittet blir gjevnet ut. Denne metoden er veldig nøyaktig til å måle distansen i en frame. Dersom du ønsker å fokusere på ting i bevegelse som motorsykler, fugler som flyr eller fange en bies vingespenn er denne målingen utmerket.

Center-weighted average metering

center-senter metering-måling Med denne målingstypen fokuseres ca. 60-80% av sensitiviteten til den sentrale delen av framet. Hjørnene med denne metoden vil oftes være fjæret ut og fokus vil være i midten. Denne metoden vil passe godt til å ta landskapsbilder som har noe som skiller seg ut, som fjell og andre sentrale objekter og gir kamera mulighet til å fange mer av lyskontraster og farger på skenen.

Average metering

matrix måling Gjennomsnitts måling vil fange hele lysinformasjonen tilgjengelig fra hele scenen som danner basis for den endelige eksponeringen. Det legges ikke noe serlig fokus på enkelte deler, men en helhetsfokus som gir mest detaljer farge og lysdata. Dersom det er mange farger i skenen vil denne metoden fange alle farger best mulig.   Aksel Lian
Spot metering, Matrix metering og Center weightet metering – Hvilken bør du velge og når var sist oppdatert: August 12th, 2021 av firmafotografen

Related Posts