Kilden til gode bilder er forståelse av distanse, lys og bevegelse.
Selv om dagens kameraløsninger tilbyr meget avanserte sensorer og er gode til å analysere lys og distanse, vil de aldri være feilfrie.
I hvertfall noen år til er altså en erfaren fotograf den som har best forståelse av hva som skal til for å få et godt bilde.

Det kan i visse tilfeller også sies at fotografen er den som er kvalitetssjekkeren til kameraet og som kan bekrefte om maskinen har forstått oppgaven riktig.
Spesielt er det viktig å kunne forutse ting som kommer til å skje før et bilde blir tatt, som for eksempel når skyer beveger seg foran solen eller at en person som skal avbildes kommer mest sannsynligvis til å bevege seg.
Det er viktig med planlegging og fortuse hva som kan skje, spesielt bevegelser da dette kan føre til uklare bilder også kalt bokeh. Selv om lys og farger på bilder kan fikses på etterkant, er uklare bilder ganske sikkert fortapt.
Det vil også være klokt å heller velge en høyere ISO som fører til høyere sand på bilder, enn uklare bilder som er ubrukelige.

Distanse ved fotografering

Det er greit å huske at et objektiv kun kan fokusere på en distanse og ikke flere. De fleste kameraprodusenter som Nikon, Canon, Sony og Leica har blitt meget gode til å lage kameraer som er meget nøyaktige i distansemålingen. Ved å bruke spot point, vil man få et ganske nøyaktig distansemåling når det fokuseres på målet. Så hva gjør man når det er flere distanser som skal ha fokus? Som for eksempel gruppebilder eller bilder der personer står med forskjellige lengder fra deg?
Svaret er dybde (depht of field, DOF). Dette er front til bakerst punket som er klarest. Det som er innenfor DOF vil være klart og det som er utenfor DOF sonen vil være uklart. DOF stilles ved bruk av F-stops der lavt tall betyr at linsen får inn mer lys og høy tall betyr at linsen får inn mindre lys. Det som er interrasant er at dette har direkte invirkning på DOF og om du ønsker å få med deg mye detaljer i bakgrunnen må du bruke høye tall.

HVORDAN TA GODE GRUPPEBILDER

Mange har nok slitt med å ta gode gruppebilder og det er mange som har problemer med å helt forstå hvorfor bildene blir uklare. Jeg vil med dette gi en forklaring og tips til bedre gruppebilder.

Hvilken metering\måling er best?

Det er mange som antar at matrix metering (fokus på alt) er den beste distansemålingen for gruppebilder og tenker at man skal jo fange alt og dermed vil alt være klart og tydelig.

Her er det igjen viktig å huske at kamera kun kan fokusere på en distanse av gangen og at du har en bedre helhetsforståelse av hva som skal være på bilde en fotoapparatet. Mange nyere kamera har faktisk ansiktsgjenkjenning på spot metering og dette bør gi en aha moment for mange. Dette kan du sjekke ved å bruke displaymodus og du vil se ansikter markeres, ganske så magisk.

Spot metering er hva mange fotografer velger for gruppebilder og igjen så er det greit at i fotograering finnes det flere riktige valg. Ved spot metering for du mulighet til å velge fokuspunkt og riktig distanse og oftest er det best å velge en person fra midten slik at du får best mulig dybdekontroll.

Manuell eller aperture priority for gruppebilder

Det er mange som også lurer på hvilken modus som er best for gruppebilder. Du kan bruke manuell eller aperture prioritet, alt etter eget ønske. Shutterspeed vil være meget viktig i størregrupper, da det vil være en utfordring å fange alle med åpne øyne, da blunking kan føre til «jeg sover på bildet» resultater, som kan være litt kjedelig.

Viktig å gi gruppen klar beskjed et par sekunder før det tas bilde og faktisk nevne hvor skjedelig det kan være med lukkede øyne på en gruppebilde med 100 personer. Her er det greit å ta litt tid på å forklare at du tar bilde rett etter at du sier ditt utvalgte kodeord. Mange bruker vel standardutrykk som say cheese! som skal bringe et lett smil for gruppen, men det gjelder å velge ut din egen orginale bildeord 🙂 som gir et ønsket smileeffekt når gruppen roper det ut, og at det er litt gøyalt.

Shutter speed bør være over 80/1000 og helst aldri under 60/1000, hvis du føler at du trenger lavere shutterspeed er det heller bare å bruke flash\blits.

 

 

Eksempel 1 – Små Gruppebilde
Du har en gruppe på 6 personer som skal fotograferes og gruppen står i 2 rader med 1 meter mellom seg. Du velger ut personen i midten ved å bruke spot metering fra frontraden og tar et bilde med f-2.8. Du ser at den forreste raden klar å tydelig, mens andre raden er uklar. Du øker nå f-stop til f-8 og igjen fokuserer på personen i midten. Denne gangen så er alle klare å tydeligere, for du har økt dybden(DOF)
F-8 vil være ganske optimalt for mindre grupper og vil gi gode resultater.

Eksempel 2 – Stor Gruppebilde
I andre eksempel tar vi for oss at du skal fotografere 40 personer. Det er 4 rader med 10 personer i hvert rad. Det er ca 50cm mellom hver rad og personene står nær hverandre.
Det er nå snakk om ca. 1,5 meter i distanse fra første rad og her vil ikke f-8 være tilstrekkelig, spesielt fordi bredden kommer til å være større enn på små gruppebilde. Her må dybden være ca f-11 og opptil f-16 for å kunne få et klart bilde av alle som er med. Spot metering vil det være anbefalt å fokusere på andre eller tredje rad på en av personene i midten. Hudfargemessig vil det være lurt å velge en med farge som de fleste har.

Dersom du ønsker at hele bakgrunnen skal komme med kan f-faktoren økes til 22 og dette vil avhenge av lysforhold.

Les mer om:

Spot metering, Matrix metering og Center weightet metering – Hvilken bør du velge og når

 

Aksel Lian

Sist oppdatert: October 4, 2023

Tips til å ta gode bilder – Speilreflekskamera var sist oppdatert: October 4th, 2023 av firmafotografen

Related Posts