Med en digital verden er det veldig lett for noen å bruke bilder uten å spørre om lov. Spesielt i USA har nyhetsmedia lært sin lekse, med noen meget høye erstatningsdommer. For private bilder er det ofte nok å spørre om å få bildet fjernet. De fleste store nettsider som Google, Facebook, Twitter og Instagram gir mulighet til å melde i fra ulovlig bruk eller opphavsrettsbrudd.

Hvordan kan man fjerne privatbilde fra nettside?

Ofte så er det så enkelt som å sende en epost til webredaksjone, admin eller support. Selskap eller privatperson som driver nettsiden kan finnes ved å bruke en WHOIS tjeneste som Domeneshop eller webanalyse.omtal.no

Det er også tjenester som slettmeg.no som hjelper private som har problemer med innhold på nett.

 

 

Politiets anbefalning

 

Hjelp politiet med å sikre bevis

Politiet oppfordrer alle som opplever noe slikt om å anmelde forholdet. Her er deres råd om hvordan du bør gå fram for å sikre bevisene for å øke sjansen for domfellelse:

  • Ta skjermdump av sidene der bildet er publisert. Det er mulig å identifisere internett-brukere, derfor er det viktig å dokumentere brukernavn/kallenavn, webadresser og nettsider. Mistenkte har mulighet til å slette sine spor på nettet, derfor er det viktig å sikre dette raskt.
  • Ta skjermdump eller print av tidspunkt bildet/videoen er publisert. I sosiale medier vil publisert materiale ofte være merket med klokkeslett eller hvor mange timer det er siden publiseringen. Hold musepekeren over dette tallet, da vil man etter hvert se et klokkeslett som er nøyaktig.
  • Hvis du printer ut, eller lagrer nettsiden som en fil, er PDF ofte det beste formatet.
  • Du kan også sikre innholdet du ønsker å anmelde ved å kopiere webadressen fra adressefeltet i nettleseren til datamaskinen. Klipp ut adressen og lim den inn i et tekstdokument, som du lagrer. Det er helt greit å skrive adressen ned på papir.
  • Hvis webadressen lagres på datamaskinen vil politiet få mer og bedre informasjon om mistenkte enn hvis det publiserte materialet lagres ved et skjermbilde.
  • Meld fra om forholdet til gjeldende nettsamfunn eller applikasjonstjeneste. Disse kan fjerne innhold, deaktivere brukerkontoer hvis nødvendig og samarbeide med politiet dersom det blir aktuelt.

Straffbart

All befatning med materiale som seksualiserer barn, som å produsere, dele, lagre eller distribuere, er straffbart ifølge Straffeloven § 311.

I straffeloven regnes alle under 18 år som barn. Selv om den seksuelle lavalder er 16 år. Deler noen et intimt bilde av en person under 18 år, kan man bøtlegges, eller straffes med fengsel inntil tre år.

Mange opplever at sakene deres henlegges, og opplever det som at politiet og andre ikke tror på det de forteller.

Politiet presiserer at det ikke nødvendigvis betyr at ofrene ikke blir trodd, men at bevisene ikke holder til å gå videre med saken.

Tidlig bevissikring kan styrke etterforskingsarbeidet. Dessuten kan en anmeldelse bidra til at andre jenter som anmelder kan få sin sak oppklart, presiserer politiet. Kilde Tv2 artikkel

Sist oppdatert: May 14, 2024

Bruk av bilde uten tillatelse eller samtykke var sist oppdatert: May 14th, 2024 av firmafotografen