Menu

Har du spørsmål?

Kontakt oss for spørsmål om våre tjenester!

Ring oss på 400 935 45

FOTOGRAFERING ER EN KUNSTFORM, VANNMERKE\SIGNATUR AV FOTOGRAF PÅ BILDER

Det er ofte mye forvirring rundt bilderettigheter, fotografens signatur på bilder som er betalt for. Mange fotografer tar det som et selvfølge og sammenligner fotografering med kunst og ofte så er det nettopp kunst. En fotograf må holde sine ferdigheter i topp form og har en stor forståelse på hva som framskaffer gode bilder.

Den som tar bildene har etter åndsverksloven rettigheten til bildet som er tatt og kan muntlig gi tillatelse for bruk av denne. Det vil si at dersom du har i god tro snakket med fotografen og du fikk beskjed om at du kan bruke digitale bildet akkurat som du vil, så kan du akkurat dette. For selv om fotografering er en kunstform, kan en erfaren fotograf ta et bilde på sekunder og få meget gode resultater. Om dette kan sammenlignes med et maleri som tar 3 timer, er opp til hvert enkelte å bedømme.

Dersom ikke annet er avtalt kan fotografen printe bilder av kunden med vannmerke\signatur. Nettsiden til fotografen og publiseringer på nett viser gjerne signerte bilder, og ser du mange av disse, spesielt med nyfødte og barn, kan du regne med at dine bilder blir vannmerket.

Dersom du på forhånd har avtalt med fotografen at bildene skulle være uten vannmerke, husk at muntlige avtaler er like bindende.

 

En samtale med fotografen FØR oppdrag vil svare på dine spørsmål, for her det mye forskjellige praksiser på gang. Noen fotografer tar timebetalt for sesjonen og tar derpå betalt per bilde eller bildepakker, mens andre velger å tilby digitale bilder inkludert fotografering.

Selv om du ser en portefølje av bilder som er tatt gjennom årelang fotografering, betyr det absolutt ikke at dine bilder blir like bra.

 

HAR FOTOGRAFEN LOV TIL Å PUBLISERE DINE BILDER PÅ NETT?

Dersom dette skjer på fotografens egen hjemmeside så er det per i dag akseptert. Fotografen skal kunne vise fram sitt arbeid, og siden internett i dag er så hyppig brukt, er dette ofte helt greit. Problemet oppstår ofte når bildene blir lastet opp på sosiale medier og sprer seg som vinden. Når et bilde er lastet opp, er det umulig å fjerne dette, uansett hva du måtte tro.

For barn under 18 år skal det fortsatt gis en skriftlig bekreftelse på at bildet kan publiseres. Tenk deg godt om før du lar en fotograf dele bilder av dine barn på nett, hold bilder vekk fra internett 🙂

Er du en av de som ikke leste Facebook sine brukervilkår i 2008 ved registrering? Da er det greit å vite at bilder som ble lastet opp den tid kunne brukes av Facebook til alle formål inkludert reklamer.

Det skal mye til den dag i dag å gjemme seg vekk fra bilder. Bilder av de fleste av oss er på nett, og flesteparten vil vi neppe se.

Avtal klart og tydelig med fotografen, hvordan bildene er tenkt å brukes videre, slik at uenigheter ikke oppstår på senere tid.

Dine bilder vil leve videre på internett

 

INTERNETT, FOTOGRAFENES PRESENTASJONS PLATTFORM

Lenge borte er dagene når du gitt til en fotograf og ble glad dersom bildet ditt ble hengt opp på veggen i butikken, eller havnet i fotoalbumet hos bestemor.

Når du nå går til en fotograf, kan du banne på at dine bilder blir publisert på nett. Alt som havner på nett er tilgjengelig for alltid, med mindre du er en av de som faktisk tror på at når du sletter dine bilder på sosiale medier, at bildene faktisk blir borte. Når du laster opp et bilde på nett, lagres kopier av disse på eksterne backupservere. Disse kan være i Bangladesh, USA, Kina eller India. Disse eksterne servere blir det også tatt sikkerhetskopier av og store mengder data er gull verdt i IT-verdenen. Bildedatabaser kan brukes til å trene opp maskiner til ansikts gjenkjenning, følelsesuttrykk og hva bildet handler om.

Når du bestemmer deg for å slette bildet ditt, blir den slettet på hoved serveren, men lever sitt liv videre i hendene på backupselskaper, nettcrawlers(data mining roboter) eller ondsinnede hackere som gleder seg til framtiden.

 

 

ANSIKTSGJENNKJENNING

Kina har i 2018 implementert ansiktsgjenkjenning av sine borgere og dette blir nok bedre og mer nøyaktig etterhvert.

Visste du at du allerede i dag kan søke opp bilder på nett og se hvor disse har blitt brukt?

Google, Bing og Yandex er noen av søkemotorene som tilbyr denne tjenesten, og selv om resultatet ikke alltid er imponerende er det en tankevekker for hva som venter oss framover.

Komplekse systemer som indekserer hvert frame av video og lagrer disse som bilder, og maskiner som har blitt meget gode på å tippe farger og innhold i bilder er på vei opp.

Bilder som du har lagt ut på nett for 10 år tilbake, vil kunne brukes til å gjenkjenne deg og det er virkelig litt skremmende å tenke på.

Les om hvordan Vkontakte klarer å gjenkjenne 70% av gjenkjenningssøk : Face recognition app taking Russia by storm may bring end to public anonymity

 

Fotografens rettigheter med dine bilder – Internett publisering var sist oppdatert: April 19th, 2020 av firmafotografen
Nysgjerrig eller har spørsmål?

Ring oss på 400 935 45

  • 1